Mijn liefde voor pdf patronen


De laatste tijd gonst het online wel wat omtrent pdf patronen, sinds Zonen09 aankondigde dat de papieren patronen gingen verdwijnen. Velen vinden dat heel erg jammer. Nu, ik begrijp dat zo'n patroon erg mooi is, maar verder zie ik er niet zoveel graten in.

Ik zit er echt niets mee in om een pdf patroon te knippen en plakken, en doe er ook helemaal niet zo lang over. Sommigen onder jullie zullen allicht ondertussen weten dat ik een luie naaister ban van tijd tot tijd, maar in dit geval vind ik het gewoon efficiënt. Ik zal jullie dus uit jullie lijden verlossen ;-) en mijn tips delen.

The biggest trick: ik knip mijn patroon gewoon uit het papier waarop ik het printte. Ik ga NIET proberen om een patroonblad te maken, waarvan ik daarna nog eens overneem op patroonpapier. Ik begrijp ook helemaal niet waarom je dat zou doen, en toch zie ik dat nog vaak passeren. Dat is voor mij net het grote voordeel van printen per maat: één keer printen, knippen en go! Ik deel mijn werkwijze hier op basis van Cisse. Het moet gezegd zijn, de pdf patronen van Zonen09 zijn ideaal voor deze werkwijze!

Op een kwartier van een stapel papier naar een patroon


De eerste stap is natuurlijk om het patroon uit te printen. Neem er een schaar en een lijmroller bij. Merk op dat ik dus een lijmroller gebruik, geen gewone lijm (werkt me te onnauwkeurig) en geen plakband (die trekt het papier aan, waardoor het toch niet blijft liggen).


Ik begin niet met het hele patroon open te leggen, maar start gewoon bovenaan de stapel. Neem de eerste twee bladen, en kijk hoe ze moeten komen. Knip van het tweede blad de hoekjes af, zodat er van elke lijn een stukje weg valt. Ja, alleen de hoekjes. Zeg nu zelf, dat hele stuk recht afknippen lukt toch nooit, en onder dat kleine beetje papier zullen in 99% van de gevallen geen levensbelangrijke zaken vermeld staan. Is dat wél het geval, dan moet je een beetje meer weg knippen. Breng met je lijmroller lijm aan waar het patroon zich bevindt (de hele lengte van het blad is voor niks nodig). In de hoeken van het blad zie je nu dat je de lijnen aan de kanten van het blad mooi kan laten overeen komen. Doe dat :-)


En zo ga je gewoon lustig verder. Zoveel te meer hoekjes om te positioneren, zoveel te rechter zal het liggen.


Verdeel en heers!


Op een gegeven moment kom je aan een blad waar meerdere (delen van) een patroondeel op staan. Die patroondelen knip ik van mekaar. Op die manier eindig je met ieder patroondeel apart. Mijn ondervinding is: zoveel te meer bladen je aan elkaar moet plakken, zoveel te onnauwkeuirger wordt het. Verdeel en heers is dus de boodschap!

Dat is al zeker zo voor aparte stukken. Geen enkele noodzaak om die in het grotere geheel aan mekaar te gaan plakken! Omdat ik alleen lijm aan de patroondelen zelf, zijn er dus ook stukken die maar een beetje aan elkaar hangen. Je knipt ze straks toch weer van mekaar...En zo heb je dus in een kwartiertje tijd een volledig pdf patroon aan mekaar geplakt! Uitknippen, en klaar om je stof aan te vallen!


Heb jij een andere manier? Lijkt dit je wel wat? Ik hoor het graag!

-TNOC-

Reacties

 1. Ik ben niet zo'n fan van de pdf-patronen, maar zo lijkt het me nog wel wat... wie weet raak ik nog van mijn degout af... ;o) thx!
  -Tine-

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Blij dat je het een goed idee vindt! Die pdf patronen vallen echt goed mee, hoor.

   Verwijderen
 2. Joke jij bent zooooo de max! Die hoekjes wegknippen is geniaal en ik vind 'verdeel en heers' hilarisch :-). Bij deze zou ik jouw blogpost graag gebruiken als dé uitleg voor wie nog wat hulp kan gebruiken. Veel Zonen 09 klanten zullen heel wat hebben aan deze uitleg. Ik zou hem dan ook graag in mijn nieuwsbrief opnemen. Is dat goed voor jou?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh en Joke, bij Rocco en de Charlies is het al zover, maar ook de andere patronen krijgen nog de update die daar al in zit, namelijk in het intro-document staat een overzichtje van de pagina's die je per maat moet knippen voor de versie of optie die je wil maken. Nog minder papierverspilling en minder werk ;-).

   Verwijderen
  2. Uiteraard is dat goed, gebruik het gerust! Ik ben blij dat je het een goed idee vindt. Het werkt uitermate goed bij de Zonen 09 patronen, omdat die de lijnen rondom ieder blad hebben. Toppers dus, alweer ;-)

   Verwijderen
 3. De lijmroller gebruikte ik 1 keer en je hebt gelijk, zoooo gemakkelijk maar hij was na 1 volwassen patroon al op dus ook zoooo duur
  Je hoekjes ga ik wel onthouden

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Om die reden lijm ik ook enkel korte stukjes, geen volle lijnen. Zo'n lijmroller houdt echt wel heel goed, dus met drie stukjes van zo'n drie cm verdeeld over de lengte van het blad kom je toe!

   Verwijderen
  2. Delphine, heb je al eens naar lijmrollers gekeken bij Action? Daar kan je er vinden voor een heel schappelijk prijsje. Uiteraard blijft het afwegen wat het belangrijkste is: gemak of toch een beetje goedkoper.

   Verwijderen
 4. Ja, lijmrollers dat gebruik ik ook voor de sporadische keren dat ik niet aan pdf'en kan ontsnappen. Al knip ik meestal wel 2volledige kanten af van elk blad.

  Het nadeel van printen per maat is dat mijn zoon meestal aanpassingen nodig heeft. Ik vind alle maten op één blad dus wel heel handig. Dan kan ik perfect tussen de maten graderen en mijn eigen patroon tekenen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik print soms ook - vooral voor mezelf - twee of drie maten af, nog steeds niet alles. Persoonlijk vind ik het dan overzichtelijker waar ik moet tekenen.

   Verwijderen
  2. Dát is een goeie, alweer. Heb ik helemaal niet aan gedacht. Ga vooral door met lui zijn; wij doen er ons voordeel mee (want wij kunnen nóg luier zitten wachten op jouw fantastische ideeën! Dank

   Verwijderen
 5. Megagoed idee die hoekjes, dat ik daar zelf niet aan dacht. Ik hou van pdf's, omdat ik dan direct kan beginnen. Patroon snel kopen, afdrukken, plakken en starten met naaien! Ik teken ze meestal wel over, omdat ik hier verschillende maten moet maken... En ik denk dat de oude patronen die printen per maat nog niet hadden... Ik probeer het de volgende keer met 1 van de nieuwere patronen van Zonen09.
  Merci voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik moet ook verschillende maten maken, de zonen liggen nogal ver uit elkaar. Maar dan nog vind ik het efficiënter om dit proces tweemaal te herhalen, dan over te tekenen op patroonpapier :-)

   Verwijderen
 6. Hier is Pritt ook mijn beste vriend als het over patronen plakken gaat. Dat van die hoekjes ga ik ook eens uittesten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bedankt voor de tips, de hoekjes ga ik zeker overnemen! Het opdelen van het patroon in de onderdelen en niet alles aan mekaar plakken deed ik ook al. Ik kwam daar ook pas op bij het knippen van de Rocco en vroeg me af waarom dat me niet eerder daagde!
  Meestal print ik wel meerdere maten en teken dan over op patroonpapier (2 kinderen voor het patroon met een verschillende maat). Maar misschien is twee keer printen en twee keer plakken, op deze manier zelfs minder werk dan overtekenen. Wel beetje stroef om met printpapier te spelden en knippen?
  Jill

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik doe het inderdaad twee keer! Of meer dan twee, want sommige patronen heb ik ondertussen in een aantal maten liggen;-)
   En het is iets stroever dan patroonpapier, maar mij stoort het niet.

   Verwijderen
 8. Heel toffe post vol goeie ideeën! Merci om het te delen! Vanaf nu ga ik aan het 'hoekjesknippen'.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ah keigoed idee dat van die hoekjes! Dat ga ik ook doen!!!
  En inderdaad, alle vellen aan elkaar plakken, daar ben ik ook allang van afgestapt!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Die hoekjes zijn geniaal! Misschien dat ik in het vervolg ietsje minder zucht bij PDF patronen...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Die hoekjes! Wat een lifechanger zeg :-) Alhoewel ik eigenlijk, als dat kan, meestal op A0 laat afdrukken en dan overteken per maat. Maar misschien heb je mij nu wel een stap dichter bij de bekering gezet haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Goed idee! Ik laat meestal nog in de copyshop op A0 afdrukken, maar dan moet ik inderdaad nog wel zelf overtrekken. En er waren patronen bij die op 6!! A0papieren stonden, dus dat geeft ook niet direct goesting om eraan te beginnen...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Goed idee dat van de hoekjes en niet alles te plakken!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat ik nog doe is op het papier de naadwaarde erbij tekenen, gaat veel sneller dan op stof zitten tekenen.
  De hoekjes vind ik ook een goed idee, tot nu toe knipte ik niet (want dat is nooit recht) maar ik plooide altijd van één blad de volledige zijkant om tot op die rondomrondlijn en dan plakte ik die omgevouwen rand op het andere papier. maar volgende keer probeer ik de hoekjes eens :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik ben/was ook niet zo'n fan van pdf patronen. Er ligt hier een reuze Julia die ik niet meer mooi krijg opgeplooid en opgeborgen. Dus toen ik snel wilde uitrekenen hoeveel stof ik nodig had voor een Emma-sweater, verwerkte ik dit patroon volgens jouw methode en...DIT IS TOP: super snel en super handig!!
  Ik ben helemaal fan en ga denk ik zelfs een pak papier met een lichtere grammage kopen om de 'stijfheid' van het gewone papier wat tegen te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Superidee! Gaat zo snel! ik gebruik ook meteen het geprinte patroon en zet het op de stof met een raderwieltje en kleermakers (Carbon)papier. Zo kan je 2 verschillende maten gebruiken en moet je maar 1 keer knippen en plakken... nog extra tijd uitgespaard!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten