The Black Crowes en het neklintjeDe vorige Billie was ons (de zoon en mezelf) zo goed bevallen, dat er nog wel eentje moest volgen. En zo geschiedde.Ik diepte deze stof met kraaien uit mijn overvolle tricot-stoffen-lade, en knipte erop los (allee ja, ik deed dat deftig, en zorgde dat de kraaien mooi uit kwamen, is beter gezegd). Ik knipte bijhorende zwarte boorden overal, inclusief een extra stukje voor het neklintje, en ging aan de slag.Bij de laatste stap (het neklintje) gekomen, besliste ik om wat foto's te nemen van hoe ik dat doe, zo'n neklintje aanzetten. Volgens mij de gemakkelijkste manier (wie mij kent, weet dat ik gemakkelijk en snel wel kan appreciëren van tijd tot tijd, om niet te zeggen: ik ben een luie naaister). Hier ziet u hoe dat dan in zijn werk gaat, mocht u zin hebben om hetzelfde te proberen.

1. Knip een extra stukje om het neklintje te maken. Dit kan in een bijpassende kleur, of een contrasterende kleur. Ik knip het even lang als de achterkant van de nek, schouder tot schouder, met 1 cm extra aan weerskanten, die smal uitlopen.2. Speld eerst de halsboord aan zoals je altijd zou doen. Speld dan ook het neklintje vast, dubbel gevouwen zoals een halsboord, goede kant van het neklintje op goede kant van de halsboord.3. Zorg dat aan de uiteinden alles mooi op zijn plaats zit, en het "op niets" uitlopend deel iets voorbij de schoudernaad uitkomt.4. Stik vast (ik doe dat rechtstreeks met de overlock), begin daarbij in het midden van het rugpand, zodat alle draadjes straks mooi weggewerkt zitten. 
Als resultaat heb je nu een trui met halsboord, waar nog een extra flapje aan vast hangt (hieronder links zie je het neklintje naar onder geplooid, rechts naar boven zoals je het net gestikt hebt).5. Plooi en strijk het neklintje aan de binnenkant naar beneden, over het stiksel, en speld vast.6. Optioneel: speld aan de zichtbare kant in de richting van je stiksel vast, of drieg (dat doe ik dus niet, voor de duidelijkheid, ik gebruik gewoon speldjes ;-) ).7. Stik met je naaimachine op gelijke afstand van de halsboord door met een iets langere steek.8. Leun achterover en aanschouw het resultaat!
Vooraanzicht:Achteraanzicht:


Het geheel:Patroon // Billie // Zonen 09 // maat 140
Stof: Ki&Ko // Paapii design // Crow grijs

Een reactie is altijd fijn!

-TNOC-

Reacties

 1. Properkes gedaan hoor! (Had ik dat nu gisteren gelezen dan had ik mijnen Billie ook zo professioneel kunnen afwerken. ;-) )

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Netjes! Had ik dit nu net iets eerder gelezen,
  had ik geen hele naailes (2u!!) zitten ploeteren op de afwerking van de kaptrui die ik vorige week in 1 hele les naaide! Ik onthou deze voor de volgende!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goeie tip!! Ik onthou (of tenminste, dat probeer ik toch :-) )

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geweldig! Wát een prachtig resultaat. Ik onthoud de tip

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zalig. Ik zag dat sommige van de gekochte t-shirts ook zo afgewerkt zijn. Ooit probeer ik het eens. Merci voor de uitleg

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een handige uitleg!
  Ik onthoud voor als ik eens in een luie bui ben, want voorlopig zet ik alle boordjes nog steeds biaisgewijs aan ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dankjewel voor de tip, ik probeerde zoiets al een keer uit, maar het zag er niet zo professioneel uit als bij jou :) Volgende keer neem ik er deze pagina bij om nog es na te lezen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ahzo doe je dat! Handig! Ik kom hier zeker naar terug!
  Ik ben momenteel in biasperiode. Het vroeg wat oefening, maar het begint te lukken ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Merci voor de tip, bij de volgende Billie gaan we dat zeker op jouw manier doen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. interessant, interessant... Ik ben nl op het moment volop met een (mannenbillie bezig)... Ik neem het zeker mee! Bedankt voor de beschrijving!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooi stoere Billie! Ik probeerde het neklintje ook al eens en ben helemaal verkocht voor de propere afwerking :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten