Zalige Lars na een zalige zo(o)ndag

Zo'n 15 minuten had ik nodig om te beslissen, met manlief te overleggen, opvang te regelen en in te schrijven voor de eerste zo(o)ndag van het najaar nadat het mailtje van Sharon in mijn inbox belandde. Toen de bevestiging kwam, was ik dan ook dolgelukkig, geluk zit in de kleine dingen. Ik ging een Lars met kap maken. Dat dat veel werk was, mailde Sharon terug. Ik legde dat (voorlopig) naast me neer en begon er ijverig aan.


Stap 1 - patroon overtekenen. Maat 92 ging ik maken, het werd een najaarsjasje voor de jongste zoon. Patroon opengespreid, netjes getekend, voor één keer inclusief merktekens behalve op de plaatsen waar ik die vergat, want ik doe dat anders nooit. Voor jas  en kap, 19 patroondelen. Het begon te dagen dat dit toch een grotere uitdaging werd dan ik al eerder was aangegaan.


Stap 2 - stof kiezen. Want jasjesstof, dat heb ik niet standaard in mijn kast liggen. Op hoop van zege bestelden ik de maandag voor de zo(o)ndag een flanelletje bij Hotstof. Op donderdag was het er, en het was helemaal wat ik ervan verwacht had! Oef :-). Wassen, drogen, strijken, heel de santeboetiek. Zelfde opgave voor de voeringstof. Die was ook helemaal prachtig, maar paste in real life jammer genoeg niet bij de buitenstof. Stash-busting dan maar, ik had nog een super oker stofje liggen (een overschotje van deze broeken wat ben ik uiteindelijk blij dat ik dit nam.


Stap 3 - fournituren jacht. Aangezien ik de stof pas op donderdag had, ik op vrijdag een trouwfeest had van een vriendin en ex-collega (waar ik me trouwens geweldig geamuseerd heb, de benen los, dat was lang geleden!), ik er op zaterdag alleen en met een zware kop (zie vorig item) voorstond met twee zonen, en de zo(o)ndag de zondag erna al was, moest dat in de rapte na het werk gebeuren. Ik heb gelukkig maar twee winkels moeten doen om te vinden wat ik zocht, behalve gekleurde vylcro. Eind goed, al goed.


Stap 4 - stof knippen. Ik ben er een hele avond zoet mee geweest. 37 geknipte stukken stof, en da's dan exclusief paspel, knopen, koordstopelastiek, koordstoppers, rits en vylcro geteld! Netjes uitgeknipt, maar toch weer even excentriek moeten doen, ik nam namelijk geen cm naadwaarde, omdat ik graag met de overlock werk, maar 0,7 cm. En ik beloof plechtig, Sharon, dat ik bij mijn volgende Lars netjes de handleiding zal volgen :-).Stap 5 - prepareren voor de zo(o)ndag. Wat moet mee en wat niet? Zal ik niks vergeten? Naaimachine, overlock, alle 37 stukken stof, garen, het werd een hele verhuis! En voor het geval dat ik nog tijd ging over hebben -ahum- nog een Ole waar een beetje werk aan was. Er werd wat heen en weer gemaild en ik vond een carpool partner, waarvan ik na een half uurtje in de wagen het gevoel had dat we elkaar al jaren kenden! Gelijkgestemde zielen ontmoeten, het is een waar feest.Stap 6 - ZO(O)NDAG!! Zonder twijfel bij uitstek hét onderdeel van deze queeste! Een hele dag ongestoord naaien met andere mensen die er even gek op zijn als jij en die even gek worden als ze af en toe niet de tijd hebben om het te doen en die even gek zijn om voor één dag helemaal naar Gent te rijden, zalig gewoon! Daarbovenop tips en tricks van Mevrouw Zonen 09 zelve, heerlijk lunchen zonder een vinger te moeten uitsteken, collega's ontmoeten die je nog niet kende, en verhalen uitwisselen over de zonen, het was gewoon fantastisch. Als ik de kans heb om nog eens terug te komen, ben ik er weer.


Stap 7 - Lars naaien. Een prachtversie lag ter voorbeeld, die werd gretig bestudeerd. Handleiding erbij, en beginnen maar. Sharon kwam geregeld polsen hoe het ging en stuurde bij, tips en tricks, weet u wel. Af en toe moest ze het patroon een beetje herdenken omdat ondergetekende dus niet 1 cm naadwaarde nam, dat bemoeilijkte het boeltje wel. Nogmaals een welgemeende dankjewel, Sharon, om mee te denken en de Lars tot een goede afloop te brengen. Lars naaien is niet zo moeilijk, het is alleen véél werk. Ik ben blij dat ik 'm daar maakte, want mijn goesting om een snelle time-to-result te realiseren zouden er anders voor gezorgd hebben dat hij nog een paar maanden was blijven liggen.


Stap 8 - de kap naaien. Daar kan ik kort over zijn. Het gebeurde nog niet. Sharon zegt dat dat veel werk is. Ik leg dat niet naast me neer en ga daar eens rustig de tijd voor pakken. Een aparte blogpost waard, als je 't mij vraagt!

Stap 9 - thuis geraken. Dat verdient hier een korte vermelding. Het was een top-nazomer-weekend vorig weekend, en dus veel toeristen op de terugweg van de kust. Waar reden wij? Inderdaad, in de richting kust-binnenland. Files alom, we hebben er zowat het dubbele van de tijd over gedaan om thuis te geraken als om daar te geraken. Maar ach, we waren twee prachtige zonen rijker, en ondertussen tetterden we de tijd weg. Het heeft ons niet gedeerd :-).


Stap 10 - Lars passen. Daar ben ik dan meteen ook laaiend enthousiast over. Hij is nog een beetje ruim, maar met een beweeglijk bazeke als de jongste zoon kan dat zeker geen kwaad. Ik maakte de korte versie en die is prima. Als ik de jas boven haal, zwaait hij dag en zegt hij dada. Hij ziet de jas dus even graag komen als ikzelf :-). Volgers van het eerste uur herkennen misschien ook nog de muts, die werd zo'n vier jaar geleden voor de oudste zoon gemaakt en kan dus nu opnieuw gebruikt worden!

Korte samenvatting: Lars naaien op een Zo(o)ndag is een regelrechte aanrader! Dankjewel Sharon en de andere deelnemers, en in het bijzonder mijn carpooler, om er een fantastische dag van te maken!

Patroon: Lars van Zonen 09
Stof buitenkant: Haringbone flanel geel van bij Hotstof
Stof binnenkant: okergele tricot van bij Spriffels 
Fournituren: De stoffenstraat en Stoff.be

Een reactie is altijd fijn!

-TNOC-

Reacties

 1. Zalig, dat klinkt als een geweldige dag. Ik ben hier ook bezig aan de Lars. Mijn tweede. Met ongeveer hetzelfde kleurenpalet dat de jouwe. Voorlopig doe ik er enkel en alleen in de naailes aan verder, dus hij zal nog niet direct klaar zijn. Ik tetter te veel dan ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Aha, jij hebt flanel gebruikt. Ik ben me hier al een tijdje aan get bedenken welke stof geschikt zou zijn voor deze jas. Alhoewel ik vrees dat het een project tegen volgende herfst zak worden als ik jouw relaas hier lees. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh mooi hoor! En wat leuk zo'n zoondag! Ik woon helemaal in Noord Nederland... Mijn eerste Lars heb ik kort geleden gemaakt, met kap. Het was veel werk, maar ik ben erg blij met het resultaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi gemaakt en mooie stof! Das nu is iets dat ik voor mijn drie jongens niet zie zitten!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Amai, een hele Lars op één dag! Ik moest thuis nog wat verder werken, volgens mij ben ik een grotere letterkous dan jij ;) De kap zijn nog eens veel deeltjes, maar ik vond hem wel goed te doen! Ik maakte de mijne wel niet afneembaar; ik stikte hem gewoon vast aan de halsboord. Knoop(gaten)werk gespaard!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. super mooi jasje! Als je weet dat we in de naailes er ongeveer 15 lessen over gedaan hebben een jas af te krijgen, vind ik het super knap dat het op 1 naaidag geflikt was! Wie weet moet ik mijn jastrauma verdringen door ook een zonen-dag te volgen. Klinkt in ieder geval gezellig!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ♥ voor die prachtige jas, echt!
  Ik doe rustig mee met het hele proces; hoewel minder vergevorderd - hier net alle patroondelen uitgetekend ;). Ik maakte er ooit al eentje, en kan me nog herinneren dat het een serieuze klus is... wordt vervolgd dus. Ooit.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een zalig verslag Joke. Echt genieten voor mij om dat te lezen. Heel tof dat je erbij was en dan nog zo'n geweldig resultaat neerzette!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Super jas! Bij mij staat er een zo(o)ndag gepland voor november :-) En ook een Lars op de planning voor oktober.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Whaw! Prachtige Lars én op 1 dag klaar! Ik maakte mijn Lars vorig jaar onder de deskundige leiding van An Van Dessel en ik was toen ook mogelijks een kap van plan. Die kap is er nog altijd niet, ik heb die uitgesteld naar Lars 2. Lars 1 werd ook afgewerkt in de naailes... Zonder begeleiding was het me wellicht ook niet gelukt. Wel een heerlijke jas, waar zoonlief (en ik) dol op zijn en hij gelukkig ook nog altijd in past!! Ik kijk al uit naar mijn Zo(o)ndag. Eind deze maand! Geweldig gewoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtig! Heb het patroon nog niet in mijn bezit, maar na het zien van jouw versie ga ik het mij misschien toch wel aanschaffen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Super knap Joke! En dat op 1 dag... Amai! 😋 Hier ook zo'n fan van het patroon!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Kom op met die kap! Die is peanuts in vergelijking met de jas, echt. Ik maakte zowel jas als kap en die laatste is echt klaar in een wip.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heel mooi! Vooral die combinatie met blauwe paspel is prachtig! Heb het patroon hier al hele tijd liggen, maar nog altijd niet aan begonnen, daar moet ik eens werk van maken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heyhey, leuk om je beleving van die geweldige dag te lezen :-). Wij ook heeeeel lange rit naar huis gehad , moe maar heel voldaan!!
  Misschien tot in Herselt ;-).
  Groetjes Lies Lies4boys.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Een hele mooie Lars en hij staat je zoontje leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Zo'n mooi kleurtje! De Lars staat erg mooi bij je zoontje.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten