Lego Lars


De korte uitleg: Ik maakte een Lars parka. Die was te klein. Ik maakte hem groter. Nu past hij :-)


De lange uitleg: hou je vast.
Ik wilde een Lars parka maken voor de oudste zoon. Veel stoffen passeerden de revue, tot ik besefte dat ik een trench coat stof in mijn kast had liggen, ooit voor bijna geen geld gekocht bij Mondepot. Beslist!


De zoon kwam zich moeien, en wilde heel graag de lego blokjes aan de binnenkant van zijn jas. Ik ben niet vies van een beetje eclectische kleurkeuzes, dus ik ging erin mee. Ik ging zelfs nog een stapje verder, want ik besloot om zoveel mogelijk af te werken met oranje: rits, kam snaps, garen, paspel, mouwboorden. Ik vond niet alles in precies hetzelfde oranje, en dat stoort me wel, maar ik hoop dat dat niemand anders opvalt :-).


Het patroon werd erbij gehaald en ik brak mijn hoofd over welke opties er zouden komen. Ik klopte af op mouw- en schouderkleppen, symmetrische voorpanden, een borstzakje en de W-rug. Alles werd getekend en geknipt, alleen al goed voor zo'n drie uur werk, ruw geschat.


De assemblage begon op naaiweekend. Toeval wil dat ook Miet en Marleen een Lars (al dan niet parka) gingen maken, dus hulplijnen bij de hand: check! Omdat ik weet dat Lars veel werk is en omdat ik weet dat ik na veel werk veel goesting heb in iets nieuws, besloot ik te beginnen met de kap. Buiten het feit dat ik de onder- en bovenstukjes van het beleg er eerst omgekeerd inzette, ging dat relatief vlot. Ik doorstikte alle naden met oranje garen voor wat extra cachet.


Lars is veel werk, maar een Lars parka is nog veel meer werk! Ik had er zeker een halve dag op zitten toen de klepjes, de paspelzakken en het borstzakje klaar waren. Alhoewel ze niet perfect zijn, ben ik super contant van de paspelzakken! Ik riskeerde het om ook die te doorstikken met oranje garen, en ik ben blij dat ik dat deed. Ook het borstzakje werd met oranje afgestikt, net als de kleppen.


Ik plaatste de mouwkleppen onder de paspel, in plaats van erboven, zodat de paspel zou doorlopen.


Toen was het tijd om de W-rug af te werken, en het klopte niet helemaal... Ik had mijn beleg een beetje te lang getekend, en het W beleg op de averechtse kant getekend... Ik had niet genoeg stof om dat opnieuw te doen. De moed zakte me wat in de schoenen, en ik besloot om de rest thuis te doen, en dat weekend af te sluiten met twee bergensweaters en een (nog niet geblogde) Aster.


Eenmaal thuis leek het me wel een goed idee om al eens tussentijds te passen. En of dat een goed idee was! De Lars kon niet toe... Ik was zo verdrietig! Tot de zoon zei "maak hem dan gewoon een beetje groter!". Ik: Ik kan niet groter maken, alleen kleiner...". Hij: "Je kan daar toch gewoon een stukje tussen zetten? Toe, mama, ik vind hem zo mooi!". Waarom ook niet? Mijn molentje draaide, ik mat, tekende een spie voor de zijkant en één voor de mouw, zocht me suf naar een geschikte stof om te stranden bij een restje van de gordijnen van onze slaapkamer, en knipte. Ik tornde de zijnaden open en een stuk van de mouwen, en zette de stukken ertussen. Hoezee, zo ging het lukken! Misschien niet volgens de regels van de kunst, maar het levert ons wel een goed passende jas op.


Ook het W beleg werd uit deze stof geknipt, en de rest van Lars werd in elkaar gezet. Ik heb heel erg gefrustreerd achter mijn machien gezeten toen ik de sluitpanden moest doorstikken, want ik vond maar geen naaivoetje dat over die kam snaps wou gaan! Uiteindelijk is het gelukt, en het is vrij recht ;-). Het W beleg moest uiteindelijk het onderspit delven. Zelfs met ge-overlockte naden en versteviging overal, rafelde de extra stof 'gelijk zot' en scheurde de W meteen door. Jammer, maar recht is ook mooi!


Nog eventjes een stress momentje toen ik de kam snaps van de kap moest bevestigen. Ik volgde het advies van Miet en zette de kap langs buiten. Nu kan de jas volledig toe zonder dat de kap in de weg zit, en ik vind ze mooi vallen zo. Uiteindelijk hebben we een jas waar zowel de zoon als ikzelf heel erg blij mee zijn! Zowel met als zonder kap ziet hij er goed uit, al zeg ik het zelf. Gelukkig volgde ik zijn kinderlijke logica, en maakte ik de jas "gewoon" een beetje groter.


Een reactie is altijd fijn!

-TNOC-

Patroon // Zonen 09 // Lars // parka add-on // de kap van Lars // maat 134
Buitenstof // Trench kaki // Mondepot
Binnenstof // Mini brixx // Stoff und Liebe


Reacties

 1. Joke, hoe ongelooflijk! Ik zie amper dat je er aan prutste! En wat ben ik bewondering voor jouw doorzettingsvermogen, ik zou het zelf nooit gedurfd hebben, na al die uren werk. Topjas! Blij dat hij eindelijk past én dat iedereen er blij mee is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel mooi en hoedje af voor het doorzettingsvermogen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow! Keimooi! De uitleg hoe je hem groter maakte snap ik niet helemaal maar amai, chapeau, een 10 voor volharding en doorzettingsvermogen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wowie, wat een werkje! Respect voor je geduld inderdaad. En ik zie helemaal niet dat er aan 'improvisatie' moest worden gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een topper!!! en zoveel werk... moedig hoor ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Waauuuuw!! Zot zeg, die aanpassing zou ik al helemaal niet zien zitten. Ik zou het horen donderen in keulen :p

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wauw, een heel avontuur, maar zo knap geworden zeg! Goed dat je doorgezet hebt, en 'm "gewoon een beetje groter" hebt gemaakt :D

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wauw wat een toffe jas. Goed dat je het opgelost kreeg! Toffe accenten ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wow, wat een doorzettingsvermogen! Zo mooi! Al die mooie accenten en extra's en dan ook nog zo netjes...Knap!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Joke toch, wat een voorbeeld voor velen dat doorzetten! Heerlijk hoe je zoon zo deel uitmaakte van het maakproces. Sjiek!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. waw zeg, die zou zo uit de winkel kunnen komen!!!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten