4 x hetzelfde, 4 x andersEen snelle analyse van de kleerkast van kleine broer leerde me dat hij
a) een serieuze groeispurt heeft gehad (deze Wolfjes passen nog net)
b) een overload aan t-shirts heeft
c) veel te weinig korte broeken heeft
d) veel te weinig zomerse truitjes heeft.


Twee zaken dus die meteen moesten aangepakt worden: korte broeken en zomerse truitjes. Beiden zijn ondertussen aangevuld, vandaag beginnen we de show met de zomerse truitjes.


Eindelijk kon ik voor kleine broer Billie boven halen. Jullie weten ondertussen vast wel dat ik niet zo'n fan ben van gedetailleerd meten, dus ik nam een goed passend truitje uit de kast en paste op het patroon. Het werd een 110 in de breedte en een 104 in de lengte voor mijn stoere vent van 20 maanden.


Stofjes kiezen deed ik uit mijn persoonlijke mega-voorraad. Alhoewel ik dus keuze te over heb, moest ik goed nadenken. Sommige stofjes zie ik mezelf ondertussen echt niet meer gebruiken… Ik zal eens moeten bezien wat ik daarmee ga aanvangen.


Terug naar de essentie van deze blogpost: zomerse Billie truitjes!


De eerste werd de "gewone" Billie, met "gewone" mouwen en een ronde hals. Het is eentje uit vrolijke zomer sweaterstof, een restje van een Wolf. Nu kan de zoon dus volledig assorti over straat (als ik dat zou willen, maar dat probeer ik eerder te vermijden). 


De boordjes werden afgewerkt met een streepjes-boordstof, een restje van een te klein geworden tricot kleedje van mezelf.De tweede is een Billie met ronde mouwen, en met een V-hals, mijn allereerste V-hals ooit. Ik las her en der dat het simpel was, maar ik vond dat toch nog tegenvallen. Dat blijft een beetje trekken aan de V, goed stomen helpt, maar 't is niet perfect. Dit is de eerste creatie met de prachtige I got Stripes stof die ik won bij Lily en Woody en Petite Couture. Er is nog meer dan genoeg over voor een tweede naaisel :-). De boordstof is weerom een restje van mezelf, dit keer van mijn favoriete zwangerschapsbroek (dat rekt goed).


In de onderboord voorzag ik twee extra vliegertjes.


Nummertje drie, Raglan mouwen met ronde hals. Het is een beetje licht misschien voor mijn kleine breker, hopelijk komt het goed. Het stofje kreeg ik na een top-ruil met mevrouw Piepow, de oranje stof is uit de voorraad, van zo lang geleden dat ik niet meer weet van waar.


Aan de mouwen voegde ik een folieke toe, om een beetje te breken. Dat zag ik ooit in een winkel, en ik maakte een foto (iets wat binnenkort misschien niet meer mag, vernam ik onlangs).


En de laatste, Raglan mouwen met V-hals. Ik weet eigenlijk niet of dat wel de bedoeling was van het patroon, maar ik deed het toch. Mijn Billie patroon om mee te werken heeft namelijk alle opties in één patroondeel, zo kan ik makkelijk switchen. Het motard-stofje kocht ik over in de uitverkoop van P'titsmonstres op Instagram, en is meteen de favoriet van mijn man.


Hier komen de mouwen van een afgedankt kleedje van mezelf, de onderboord maakte ik uit dezelfde stof.


En zo heeft kleine broer nu vier Billies, vier keer hetzelfde patroon en toch vier keer volledig anders. Het enige wat me stoort, is de binnenkant van de halsboord. Hier en daar zie ik soms van die mooi afgewerkte halsboordjes langs binnen. Als iemand daar een goeie tutorial voor kent, shoot! Bovendien zijn ze deze keer eens écht Kids Clothes Week waardig, volledig gemaakt tijdens deze week, inclusief patroon overtekenen en knippen. Hoera voor kille ochtenden en frisse avonden voorlopig, deze truitjes zijn gemaakt om gedragen te worden!


Patroon // Billie // Zonen09
Stof Billie 1 // Georgette // Racoon // Andrea Lauren
Stof Billie 2 // Petite Couture, gewonnen bij Lily en Woody // I got Stripes // Geo birds
Stof Billie 3 // geruild met Piepow
Stof Billie 4 // overgekocht van P'titsmonstres

Een reactie is altijd fijn!

-TNOC-

Reacties

 1. Geweldig! Mijn favoriet is de vliegertjestrui

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie versies! De kindjes groeien als kolen :) Bij Finn ontbreken er nog T-shirts en korte broeken in zijn kast. Aan zijn tempo van kleren vuil maken tijdens spelen kan mama niet volgen met het draaien van de wasmachine :D Dus extra T-shirts en broeken zullen nog goed van pas komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een tof detail in de boord van die vliegertjestrui! Love it. Vind ze alle 4 trouwens helemaal top! Heel herkenbaar trouwens dat van die stof die je lang geleden kocht maar nu niet meer weet waarvoor je die zou gebruiken. Same here.
  Ik vind trouwens dat jij je creaties altijd zo mooi in beeld brengt. Een echte inspiratiebron.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo blijven we bezig hé ;) Seizoen na seizoen.
  Leuke shirts. Ik vind de combo van het gestreept met de wasberen superleuk. En dat folieke aan de mouwen, mss kopieer ik dat ideetje wel want het geeft een gewone shirt net dat tikkeltje extra.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. By the way: om de maat van shirts te bepalen gebruik ik dezelfde manier als jij, een goed passend shirt op het patroon leggen. Maar hoe doe je dat met een broek?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zo mooi! Ik ben ook wat billie's aan het maken. En mijn stapel 'wat ga ik daar nog mee maken' worden PJ's. Tenminste, dat denk ik al een half jaar ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. toffe kleerkastvulling. Die Billies gaan als een trein hé (allez ja, behalve zomen, maar daar heb ik dan ook een broertje aan dood).
  Ik kijk mee uit naar een lintjesafwerking voor in de hals!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goed gewerkt, mama! V-hals vind ik persl wel meevallen, behalve als je naaimachine hapert aan het begin van het lijntje dat je instikt om de v te creëren.... Meestal trek ik zelf een stukje mee aan de stof!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Maar mooi! Alle vier! Ik herkende mijn vosjes direct, blij dat ze al een bestemming kregen. Hier ligt het naaien helemaal stil, en ik word er gek van! Ernest heeft ook een hele serie Billiekes nodig, nu nog ergens tijd kopen en dan komt het allemaal goed :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. zulke mooie foto's: vooral die waar de twee truien naast elkaar opgeplooid liggen en terug één geheel vormen,sjiek!
  prachtige collectie!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een billie-aanbod is me dat! Zoveel variatie in modellekes en kleurtjes, WOW!
  Ik vind het bovendien een superidee om je afgedankte kleding van een 2e leven te voorzien.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb wel een collectie stofjes, maar veel tricot heb ik niet :). Ik vind dat ze daar véél te snel uit groeien, uit die drukke prints. Maar ik ben helemaal weg van jouw mini collectie, schoon gerief zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zalig, zo vrolijke stofjes ! Toptruien !

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mooie reeks!! Je hebt er leuke truitjes van gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een vrolijke collectie Billies! Kleine broer kan er weer tegen! Leuk om te zien dat je de geo birds zo mooi verwerkt heb!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een vrolijke collectie Billies! Kleine broer kan er weer tegen! Leuk om te zien dat je de geo birds zo mooi verwerkt hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik word er helemaal blij van! Schone collectie Joke!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een mooie exemplaren! Kleine details vind ik altijd erg leuk, dus je kan wel raden dat ik extra fan ben van de vliegertjes en vosjes. Maar het zwart/witte stofje vind ik ook erg leuk :) Nu maar hopen dat je zoon voorlopig klaar is met de groeispurt... ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hoezo dat mag niet (meer), foto's nemen van winkelkledij? Allé, ik bedoel, wie gaat dat controleren?

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat mooi! Die stofjes zijn helemaal mijn ding :)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten